Формування хореографічних умінь та навичок у студентів-хореографів засобами класичного танцю - Бикова, Ольга Вікторівна (Академічні візії, 2023)
У статті проаналізовано сутність поняття «навичка» та «уміння», з позицій учених-дослідників, педагогів, психологів. Уточнено поняття «класичний тренаж» та запропоновано визначення дефініції «хореографічна навичка». Виокремлено основні ключові елементи хореографічних умінь та навичок: техніка танцю: розвиток рухових навичок і якостей опорно-рухового апарату (первинне опанування руху, контроль точності й правильності у виконанні руху як основного засобу в розвитку координації); музичність і розвиток музичних навичок образного сприйняття: музично-ритмічний слух, відчуття ритму в статиці та в динаміці, музична пам’ять, музичне мислення та уява; пластична виразність: розвиток художньо-образного сприйняття та відтворення руху: пластичне втілення і емоційно-художнє сприйняття руху, художньо-пластичне втілення комбінації. Розкрито взаємозв’язок хореографічних умінь та навичок з руховими, інтелектуальними, перцептивними навичками та наведено приклади їх розвитку на уроках класичного танцю. Здійснено аналіз і обґрунтовано місце класичного тренажу, музичного супроводу і термінології класичного танцю у формуванні хореографічних умінь і навичок. Обґрунтовано значення класичного танцю у фаховій підготовці майбутнього фахівця-хореографа.