Трансформація методів навчання й викладання англійської мови у вищій школі: використання штучного інтелекту, аналіз впливу, перспективи - Романишин, Ігор Михайлович; Чухно, Тетяна Володимирівна; Фийса, Наталія Василівна (Академічні візії, 2023)
Традиційні методи навчання й викладання не завжди орієнтовані на потреби й інтереси учасників освітнього процесу. Впровадження штучного інтелекту (ШІ) у вивчення англійської мови відкриває значні можливості для трансформації методів навчання й викладання під сучасні умови. ШІ в освіті дозволяє перейти від стандартного, універсального підходу до індивідуалізованого навчання. Завдяки здатності ШІ аналізувати навчальні потреби, ця технологія спроможна давати персоналізовані завдання й матеріали, що відповідають рівню й стилю вивчення кожного здобувача освіти. Вона є потужним інструментом для створення нового сучасного освітнього простору, який би базувався на унікальних й індивідуальних методиках подання матеріалу й навчання, орієнтована на побажання окремих студентів і відповідає вимогам сьогодення. Запропоновано інноваційні методи навчання, а саме: застосування інтелектуальних чат-ботів, організація мультимедійних лекцій з індивідуальним трекінгом, створення віртуальних мовленнєвих лабораторій, розробка проектних завдань на основі інтелектуальних систем, проведення аудіо-лінгвістичних імітаційних сесій, впровадження мобільних смарт-додатків й імплементація технологічних ігор. Вони поєднують традиційне навчання й високотехнологічні можливості. Доведено, що успіх цих інновацій залежить не тільки від самої технології, а й від підготовки й готовності суб’єктів освітнього процесу. Змодельована структура сучасного практичного заняття англійської мови у вищій школі слугує прикладом інноваційного підходу до навчання іноземної мови. Проаналізовано ефективність використання спеціалізованих додатків для вивчення мови на основі ШІ. Запропоновано шляхи трансформації навчальної програми (курікулума), підкреслено важливість використання електронних засобів освітнього процесу (щоденників, контрольних зошитів, практичних посібників). Окреслено перспективи використання інноваційних методів на основі штучного інтелекту в навчанні англійської мови у вищій школі, які сприятимуть покращенню якості навчання й підготовки студентів до викликів сучасного світу.