Виклики та інновації у вищій освіті XXI століття: погляд у майбутнє - Полякова, Анастасія Сергіївна; Тарангул, Любов Миколаївна; Писарчук, Оксана Володимирівна; Дзевицька, Лариса Сергіївна (Академічні візії, 2023)
Ключовою тенденцією розвитку інновацій в освіті є використання нових підходів у навчальному процесі, інформаційних технологій, інноваційних форм та методів з метою створення цифрового, конкурентноспроможного суспільства, яке здатне забезпечити соціальний, економічний розвиток держави. Глобальними викликами для України стало поширення COVID-19 та повномасштабне вторгнення, що зумовило перехід на дистанційне навчання. Метою статті є дослідження викликів XXI століття та перспектив розвитку інновацій у вищій освіті. При проведенні дослідження було використано загальнонаукові та науково-педагогічні методи. Проаналізовано матеріально-технічну готовність університетів до використання інноваційних технологій. Розтлумачено поняття «методична гнучкість педагога» та «інноваційна педагогіка. Наведено порівняльний аналіз професійної підготовки педагога у наш час та у майбутньому. Окреслено перспективи інновацій у системі вищої освіти.