Розмежування трудового договору і цивільного договору - Лелюхіна, Валерія Юріївна (Академічні візії, 2023)
У сучасності право на працю, що закріплене ст. 43 Конституції України, є одним з базових основоположних прав. Завдяки реалізації цього права людина отримує певні матеріальні блага для забезпечення свого життя, бажань, потреб та розвитку. Окрім трудового договору, право на працю може реалізовуватись й через цивільну угоду. Отже, дана стаття присвячена питанню розмежування трудового договору та цивільної угоди, яке є центральним та досить актуальним у науці трудового права. В статті розглядаються аспекти співвідношення, порівняння цих двох видів угод, виділяються їхні відмінності. Це дає можливість кращого розуміння та наглядного розмежування трудового договору і цивільної угоди. До таких аспектів відносять: розмежування за предметом договору; розмежування за кількістю сторін; розмежування за характером оплати; розмежування за особливостями укладання договору; розмежування за наявністю мінімальних соціальних гарантій; розмежування за формально-юридичною ознакою; розмежування за методами вирішення спорів; розмежування за законами, що їх регулюють. У зв’язку з обставинами, що виникають в останні роки, тобто епідемія Covid-19 та повномасштабна російсько-українська війна, відбулися зростання та розвиток гіг-економіки, фрілансу та віддаленої роботи. Це призвело до збільшення використання цивільних угод і підприємницької діяльності, що ускладнює розмежування між трудовими і цивільними відносинами. Важливим є те, що якщо роботодавці класифікують працівників як підрядників, це може призвести до відмови в їхньому соціальному захисті та відповідальності роботодавця перед працівниками, що не є вигідним для виконавця.