Балансування ринку праці в Україні: виклики, тенденції та умови забезпечення - Мульска, Ольга Петрівна; Пикус, Іван Олексійович (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена аналізуванню рівня балансування ринку праці в умовах високої міграційної активності населення, зокрема висококваліфікованих кадрів. Метою статті є дослідження викликів, виявлення тенденцій та обґрунтування умов забезпечення ефективного балансування ринку праці в Україні. Доведено, імплементація інструментів балансування ринку праці повинна відбуватися за двома стратегічними напрямами: 1) розвиток ринку віртуальної і креативної зайнятості, що сприятиме створенню нових високооплачуваних робочих місць та конвергенції ринку праці України й основних країн-реципієнтів робочої сили, усуненню тіньової зайнятості та оплати праці; 2) удосконалення системи зайнятості та створення конкурентоспроможних робочих місць у базових видах економічної діяльності, підприємницькому секторі за рахунок формування системи моніторингу працевлаштування випускників закладів освіти (ЗВО, ЗПТО), створення інтегрованої інформаційно-аналітичної бази даних Державної служби зайнятості України та закладів освіти, покращання умов для пожвавлення малого і середнього підприємництва, реалізації активної і ресурснозабезпеченої державної політики технологічної модернізації національного господарства.