Порівняльний аналіз трудового законодавства України та Японії - Бекерська, Т. І.; Сиволобова, Є. Л. (Академічні візії, 2023)
Трудове законодавство є важливою складовою правових систем різних країн і має значний вплив на життя працівників і роботодавців. Воно визначає права та обов'язки сторін праці та регулює умови праці в організаціях та підприємствах. Історія трудового законодавства України відображає еволюцію регулювання трудових відносин і прав працівників в різні періоди її історії. Під час існування Української Народної Республіки були прийняті перші закони, які регулювали трудові відносини. Коли Україна стала частиною Радянського Союзу, трудове законодавство було гармонізовано з радянськими нормами. Права працівників були часто обмеженими, і система трудових відносин була централізованою. Після оголошення незалежності України в 1991 році країна розпочала формування власної системи трудового законодавства. Було прийнято новий Трудовий кодекс України та інші акти, які регулюють відносини між працівниками та роботодавцями. Сьогодні Україна стикається з різними викликами в галузі трудового законодавства, включаючи питання прав працівників, соціального захисту і розвитку робочого ринку. Щодо Японії, то історія їхнього трудового законодавства відображає шлях розвитку прав працівників та регулювання трудових відносин в цій країні протягом великого періоду часу. Перші спроби регулювання трудових відносин в Японії відбулися в епоху Едо. В цей період були прийняті деякі закони, що стосувалися обмеження робочого часу та встановлення правил праці, зокрема для ремісників і сільських працівників. Після капітуляції Японії і завершення Другої світової війни були впроваджені значні реформи в сфері трудового законодавства. У 1980-х і 1990-х роках Японія пережила економічний бум і зросла потреба в подальших реформах трудового законодавства. У 1985 році був прийнятий Закон про сприяння працівникам у вирішенні проблем щодо їхніх прав. Сучасне трудове законодавство Японії регулює багато аспектів трудових відносин, включаючи робочий час, оплату праці, безпеку на робочому місці, права жінок і дітей, а також соціальний захист працівників. Порівняльний аналіз трудового законодавства України та Японії є важливим завданням для розуміння різниць і спільних аспектів правових регуляцій, які стосуються праці та працівників у цих двох країнах. У цій статті ми розглянемо основні риси обох систем трудового права, порівняємо їхні найважливіші аспекти, такі як робочий час, відпустки, права та обов'язки працівників і роботодавців, захист на робочому місці, і відобразимо основні відмінності та спільні риси.