Умови забезпечення ефективності іміджу керівника закладу вищої освіти - Горбатюк, Оксана Василівна; Поліщук, Світлана Вікторівна (Академічні візії, 2023)
У статті здійснена спроба розкрити проблеми визначення умов, що забезпечують ефективність іміджу керівника закладу вищої освіти. Під поняттям «імідж» розуміється цілеспрямовано створена або форма відтворення явища у свідомості особистості, що виникла стихійно. При цьому в якості об'єкту, що відбивається в іміджі об'єкта, як правило, виступає людина, група людей, організація тощо. Виділено внутрішні умови, котрі впливають на ефективність іміджу, та містять суб'єктно-професійний компонент. Він розкриває діяльні характеристики професіонала, які здійснюють вплив на ефективність іміджу в тому ступені, в якому професіонал визначається його змістом. До змістовних характеристик віднесено здібності, навички та технологічну компетентність (рівень майстерності) керівника, який займається формуванням іміджу. Зовнішні умови, котрі здійснюють вплив на ефективність іміджу, представлено наступними складовими: предметною, соціальною й організаційно-управлінською. До умов, що створюють предметну складову, належать: характер та зміст основної діяльності керівника, наявність матеріальних й технічних засобів створення іміджу (фінансові можливості, доступність комунікативних каналів тощо.). До умов, що створюють соціальну складову належать: соціальні, соціально-психологічні, соціально-перцептивні характеристики аудиторії, які впливають на сприймання іміджу. Організаційно-управлінську складову забезпечують організаційні характеристики аудиторії, можливість використовування організаційної структури для створення та трансляції іміджу. Робота з формування ефективного іміджу є складовою кожної професійної діяльності, що має зв'язок з міжособистісними стосунками (у сферах «людина - людина», «людина - група», «людина - великі соціальні групи»), впливаючи на збільшення ефективності фахової праці керівника та покращенню професійних показників. Доведено, що рівень опанування фаховою працею з формування ефективного іміджу впливає рівень професіоналізації керівника в професійної діяльності.