Аналіз якості ухвалених управлінських рішень у підприємницькій діяльності: раціональність, альтернативи, конфлікти - Неміш , Ю. В.; Лозінська, Л. Д.; Лисенко-Гелемб’юк, К. М.; Лісова , О. В. (Академічні візії, 2022)
У статті сформовано комплекс наукових положень, що у сукупності сприяють удосконаленню теоретико-методологічного підґрунтя аналізу якості ухвалених управлінських рішень у підприємницькій діяльності з урахуванням проблем раціональності, альтернатив та конфліктів. Досліджено поняття управлінського рішення як основного продукту управлінської діяльності. Охарактеризовано функції суб’єкта управління та їх зв’язок з якості управлінських рішень. Досліджено обмеження, що виникають у процесі прийняття управлінських рішень. Охарактеризовано універсальний алгоритм прийняття управлінського рішення та ключові проблеми, що випливають з його складових. Досліджено проблеми раціональності, відбору альтернатив, конфлікту і дефіциту ресурсів, які справлють вирішальний вплив на ефективність і якість управлінського рішення. Проаналізовано проблемні аспекти інтуїтивного прийняття рішень та деталізовано ключові причини конфліктів, що виникають у процесі прийняття рішень та знижують його ефективність і якість прийнятого рішення. Узагальнено якісні показники, які можуть бути використані для аналізу прийняття управлінських рішень та обгрунтовано основні методологічні перешкоди кількісного аналізу.