Екологічні повноваження органів місцевого самоврядування територіальної громади - Борисова, Олена Василівна (Академічні візії, 2023)
Дана наукова стаття присвячена аналізу екологічних повноважень органів місцевого самоврядування територіальної громади, що є недостатньо інституціолізованими і потребують удосконалення. В результаті дослідження розглядаються і виділяються напрями удосконалення і розв’язання поставлених проблем. Розширення повноважень. Аналіз екологічних повноважень місцевого самоврядування в Україні показав, що для ефективного управління довкіллям необхідно значно розширити повноваження територіальних громад, зокрема в частині контролю за використанням природних ресурсів та екологічним моніторингом. Забезпечення ресурсами. Дослідження виявило критичну нестачу фінансових, адміністративних та технічних ресурсів у місцевих органів влади, що обмежує їхню здатність ефективно реалізовувати екологічну політику. Координація дій. Необхідність удосконалення механізмів взаємодії між місцевими, регіональними та національними структурами влади є очевидною, щоб уникнути перекриття функцій та ресурсів. Участь громадськості. Важливим фактором підвищення ефективності екологічної політики є активізація участі громадськості та розвиток громадського контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування. Міжсекторальне співробітництво. Потреба в створенні і підтримці платформ для співпраці між різними зацікавленими сторонами, включно з приватним сектором, НУО, і науковими установами, є критичною для вирішення складних екологічних проблем. Адаптація до міжнародних норм. Україні потрібно активніше інтегрувати міжнародні екологічні стандарти та практики у національне законодавство та місцеву політику. На основі проведеного дослідження можна рекомендувати наступне. Перегляд та корекція законодавчих актів, щоб забезпечити місцевим органам влади достатньо повноважень та ресурсів для здійснення ефективного екологічного управління. Розробка механізмів для ефективного розподілу ресурсів та координації дій на різних рівнях управління. Створення умов для широкої участі громадськості у прийнятті рішень, які впливають на довкілля. Запровадження програм співробітництва між різними секторами суспільства для розв'язання екологічних проблем. Активне залучення до міжнародного діалогу та обміну досвідом у сфері екологічного управління. Україна стоїть перед важливим завданням оновлення своїх екологічних політик та практик, і місцеве самоврядування повинно відігравати ключову роль у цьому процесі. Тільки шляхом забезпечення координованої та інтегрованої діяльності можна досягти сталого розвитку та захисту навколишнього середовища.