Формування законодавства про адміністративні правопорушення у сфері охорони природи - Сірант, Мирослава (Академічні візії, 2023)
У статті розглянуто теоретичні засади формування законодавства про адміністративні правопорушення у сфері охорони природи. У ході дослідження застосовувалися порівняльно-правовий і формально-правовий методи, а також методи аналогії та комплексного підходу до аналізу правових явищ. Незважаючи на загальнотеоретичні, прикладні та інтегровані дослідження вчених, проблема адміністративної відповідальності за правопорушення у галузі охорони природи, в умовах наростаючого антропогенного навантаження, стає у даний час все більш актуальною, буде залишатися такою ще тривалий час, доки не намітяться позитивні тенденції у вирішенні проблеми. З погляду системного аналізу розглянутих питань розробляється правова система інституту адміністративного примусу, призначеного для витіснення з життя суспільства явищ, не бажаних в екологічному, економічному та соціальному відношенні, пов’язана з протизаконною діяльністю у галузі охорони навколишнього середовища, досліджено відносини адміністративної відповідальності з точки зору виникнення, зміни та припинення. У даний час у чинному законодавстві відсутня науково-обґрунтована систематизація критеріїв адміністративних правопорушень, що дозволяє дати одноманітне тлумачення та застосування відповідних норм матеріального та процесуального права у галузі охорони навколишнього середовища, зокрема встановлення нових адміністративних заборон у сфері охорони навколишнього природного середовища. Важливість проблеми адміністративної відповідальності у сфері охорони природи відзначено у новому підході до державного управління та контролю за охороною навколишнього природного середовища, з метою дотримання суб’єктами господарювання стандартів, нормативів, правил, технологічних вимог та підстав встановлення адміністративної відповідальності у сфері охорони природи. Адміністративна відповідальність відіграє важливу роль у механізмі охорони природи. Існує об’єктивна необхідність підвищення ролі адміністративної відповідальності за правопорушення у сфері природи.