Ризик-менежмент як дієвий інструмент забезпечення стабільності діяльності підприємства - Слюз, Андрій Ярославович (Академічні візії, 2023)
У статті розглянуто питання щодо місця ризик-менеджменту у системі забезпечення стабільності діяльності підприємства, яка відбувається у постійній невизначеності. Наголошено на тому, що в умовах такої невизначеності питання управління ризиками стає досить затребуваним і потребує постійного пошуку щодо формування найбільш дієвої моделі управління у цій царині. У цьому контексті звернуто увагу на такий інструмент, за допомогою якого досягається стійкість функціонування підприємства та стабільність його діяльності – це ризик-менеджмент. Встановлено, що ризик-менеджмент становить відповідну систему управління ризиками на основі процесу їх ідентифікації, оцінки та аналізу, а також вибору і використання методів нейтралізації їх наслідків. З’ясовано, що ризик-менеджмент підприємства є процесом, що складається з двох блоків: оцінювання ризику та мінімізації впливу ризикованих подій на результати діяльності підприємства. Акцентовано на особливостях ризиків, їх класифікації, а також етапах, які дають змогу промисловому підприємству подолати ризики, що виникли під час їхньої діяльності. Зроблено висновок, що ризик-менеджмент можна вважати вагомим напрацюванням щодо вироблення ефективної моделі управління ризиками у підприємництві та новітньою сучасною методикою запобігання потенційних і реальних ризиків підприємства, яка дозволяє виявити ризики, запобігти їм, ліквідувати або усунути чинники, які сприяють їх виникненню.