Енергоефективність та сталість газотранспортної системи України в умовах євроінтеграції - Гавриш , Олег Анатолійович; Вижанов, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2023)
Стаття присвячена оцінці та аналізу поточного стану енергоефективності та стійкості газотранспортної системи. Турбота про енергетичну безпеку, ефективність та економію, а також забезпечення енергоресурсами є першочерговими для стабільності функціонування країни, тому вони вважаються пріоритетом і важливою складовою національної політики держави. Метою даної статті є дослідження енергоефективності та стійкості газотранспортної системи України в контексті євроінтеграції. Незважаючи на виклики, що створила збройна агресія росії, Україна прискореними темпами просуває процес євроінтеграції. Військова агресія загрожує безпеці країни в цілому та енергетиці зокрема, тому першочерговим завданням стає якомога скоріша розбудова сучасної, енергоефективної та конкурентоспроможної країни в Європі з кліматично нейтральною та декарбонізованою економікою. В статті розглянуто нормативно-правові основи енергетичної трансформації в контексті євроінтеграції. Основним законодавчим актом, що регулює відносини у цій сфері, є Закон України «Про енергоефективність» 2022 року. Визначено рівень розвитку енергетичного сектору в сучасних умовах. Встановлено, що Україна вже досягла значних успіхів у реалізації союзної угоди з ЄС у галузі енергоефективності та відновлюваних джерел енергії. Щоб зміцнити і просунути довіру з боку ЄС, Державне управління з енергоефективності продовжувало виділяти значні ресурси для виконання всіх своїх зобов'язань, особливо в рамках реалізації 4-го енергетичного пакету. Це призвело до трансформації енергетичного сектору України та наближення нашої держави до стандартів ЄС. Враховуючи географічне положення України, її, як і раніше, слід розглядати як важливого партнера ЄС в області енергетичної безпеки. Було доведено, що, незважаючи на численні невирішені проблеми в національному енергетичному секторі, нинішнє керівництво України готове виконувати свої обов'язки в рамках Енергетичного Співтовариства, інтегрувати розроблену нормативну базу ЄС у внутрішнє законодавство. Успішне партнерство з Україною не тільки підвищить безпеку енергопостачання ЄС, а й підвищить ступінь передбачуваності і прозорості транспортування газу. Отримані результати важливі для подальших досліджень, особливо у сфері забезпечення повоєнної енергоефективності.