Зовнішньополітичне співробітництво України та FRONTEX в контексті реалізації угоди про асоціацію та надання статусу кандидата - Бєлогубова , Оксана Олександрівна (Академічні візії, 2023)
У статі досліджено історію створення та роль Європейського Агентства з прикордонної та берегової охорони (FRONTEX), повноваження якого змінювались в залежності від зовнішніх чинників та політичного порядку денного ЄС. Автор ставить за мету розкрити як саме змінився характер політичної співпраці з FRONTEX з Україною як країною, яка перебуває у стані збройного конфлікту та країни-кандидата на вступ у ЄС. У статті надається аналіз результатів дії ЄС щодо дій FRONTEX у різних сферах та регіонах, зокрема країнах західнобалканського регіону, східноєвропейського регіону та третіх країн. Доведено на підставі аналізу нормативних документів, що попри реальну заінтересованість у кооперації з FRONTEX, проведення спільних операцій, отримання даних моніторингу та аналізу ризиків незаконного перетину державного кордону України, невизначеним залишається конкретний пріоритет зовнішньої політики України – встановити поглиблені взаємовідносини саме з Європейським Агентством з прикордонної та берегової охорони (FRONTEX). Наголошено, що політична, економічна, соціально-культурна асоціація України відповідно до Угоди про асоціацію відбувається паралельно та значним чином впливає та прискорює іноді події, що дає підстави спрогнозувати, що ЄС зараз не зможе дотримуватись своїх власних правил та традицій щодо взаємодії з третіми країнами, проте знаходить конкретні інструменти, нові шляхи політичного діалогу через участь третіх країн, зокрема України в спільних операціях FRONTEX.