Механізм адміністративно-правового регулювання особливих адміністративно-правових режимів в Україні - Корж-Ікаєва, Таїсія Григорівна (Академічні візії, 2023)
Статтю присвячено висвітленню механізму адміністративно-правового регулювання особливих адміністративно-правових режимів в Україні, таких як надзвичайний стан, зона надзвичайної екологічної ситуації, воєнний стан. На підставі вивчення чинного законодавства здійснено їх порівняльний аналіз. Метою статті є дослідження механізму адміністративно-правового регулювання особливих адміністративно-правових режимів з подальшим виокремленням його дефініції. Запропоновано механізмом адміністративно-правового регулювання особливих адміністративно-правових режимів вважати сукупність особливих мотивованих адміністративно-правових засобів та імперативних норм, за допомогою яких уповноважені суб’єкти публічної адміністрації здійснюють вплив на суспільні відносини, що виникають у процесі реалізації адміністративних зобов’язань публічної адміністрації під час введення надзвичайного та/або воєнного станів або надзвичайної ситуації у визначених просторово-часових межах дії шляхом встановлення спеціальних правил поведінки, відповідальності, особливого порядку обігу публічної інформації. Доведено, що дослідження механізму адміністративно-правового регулювання особливих адміністративно-правових режимів доцільно провадити крізь призму його елементів. Проаналізовано сутність елементів механізму адміністративно-правового регулювання та їх значення в регулюванні особливих адміністративно-правових режимів, а саме: норми адміністративного права, об’єктивно виражені в законах та інших нормативних актах; адміністративно-правові відносини; юридичний факт; акти застосування норм адміністративного права; акти тлумачення норм адміністративного права; правосвідомість; правова культура; законність.