Вплив цифровізації на фінансовий моніторинг підприємницької діяльності - Бочко , Олена Юріївна; Піхоцька, Ольга Миколаївна (Академічні візії, 2023)
В статті розкрито сутність поняття «фінансовий моніторинг». Встановлено, що основна мета фінансового моніторингу полягає в тому, щоб стримувати ризики шляхом визначення точності та відповідності транзакції. Обґрунтовано необхідність застосування цифровізації, яка є ключовим елементом удосконалення фінансового моніторингу. Це дозволяє підприємствам ефективніше управляти своєю фінансовою діяльністю, а також адаптуватися до змін у бізнес-середовищі. Доведено необхідність застосування цифрових технологій у фінансовому моніторингу. Це сприяє підвищенню рівня кібербезпеки, оскільки цифрові системи можуть виявляти та запобігати шахрайству та іншим фінансовим загрозам. Особливо важливою є адаптація цифрових технологій у сферу фінансового моніторингу, що робить процес ефективнішим, швидшим і точнішим. Обґрунтовано переваги і недоліки цифровізації фінансового моніторингу підприємницької діяльності. Серед переваг цифровізації фінансового моніторингу: ефективність та швидкість реакції на зміни, цифрова аналітика та прогнозування, кібербезпека, доступність та прозорість, адаптабельність, зменшення ймовірності помилок. Серед недоліків цифровізації фінансового моніторингу підприємницької діяльності: підвищений ризик кібератак, високі витрати на підтримку цифрових систем, недостатня кількість кваліфікованих спеціалістів, можливий наявний ризик порушення конфіденційності, несанкціонований доступ або неналежний захист, можливі тимчасові втрати доступу до фінансових даних, технічні збої. Метою написання статті є дослідження впливу цифровізації на фінансовий моніторинг підприємницької діяльності, що сприяє підвищенню рівня конкурентоспроможності підприємств в сучасних умовах. При написанні статті використано різні загальнонаукові та спеціальні методи дослідження. Індуктивний та дедуктивний методи використано для дослідження цифрових аспектів фінансового моніторингу підприємницької діяльності. Графічний метод використано для наочного зображення результатів дослідження. Для теоретичних узагальнень і формування висновків застосовано абстрактно-логічний метод.