Класифікація та типологізація особи, яка вчиняє корупційні кримінальні правопорушення: кримінологічний вимір - Шведова , Г. Л. (Академічні візії, 2023)
Існують різні критерії щодо класифікації осіб, які вчиняють службові, в тому числі корупційні кримінальні правопорушення. На підставі аналізу існуючих підходів до класифікації будь-яких суб’єктів можна виявити ознаки, необхідні для характеристики особи, яка вчиняє службові кримінальні правопорушення. Зокрема, до найбільш важливих особливостей характеристики зазначеного виду суб’єктів відносяться: за ознакою посади, що посідає особа, за ознакою спрямованості протиправної діяльності, за ознакою переважання окремих психологічних рис. Зміна елементів структури особистості правопорушника може впливати на форми запобігання злочинності. В зв’язку з цим важливими елементами структури особистості, яка вчиняє корупційні кримінальні правопорушення, слід визнати наступні ознаки: рівень освіти, сприйняття антисуспільної поведінки в оточуючому середовищі, власний життєвий досвід, соціальні умови мікросередовища, культурні запити, інтереси, порядок їх реалізації. Разом з тим слід враховувати, що антисуспільні елементи свідомості особистості правопорушника тісно взаємопов’язані: економічні з політичними, соціальними, психологічними. В основі типологізації особистості правопорушника за критерієм ступеня суспільно негативної спрямованості можна виділити три типи: асоціальний, антисоціальний, і суспільно небезпечний. Інша типологія особи правопорушника, в основу якої покладено стійкість криміногенного відхилення, дозволяє виділити п’ять типів: випадкові, ситуаційні, нестійкі, злісні та особливо небезпечні. При проведенні кримінологічної характеристики особи, яка скоює корупційні кримінальні правопорушення, слід передусім з’ясовувати ті соціально значущі та типові риси, які сприяють виникненню криміногенної мотивації до вчинення корупційних кримінальних правопорушень.