Формування soft-skills у ході підготовки фахівців з фізичної терапії та ерготерапії - Бочаров , Андрій Володимирович; Слухенська , Руслана Василівна; Логуш, Леся Геннадіївна; Гуліна , Лариса Василівна; Стратійчук , Наталія Анатоліївна (Академічні візії, 2024)
У статті висвітлюється роль гнучких навичок у формуванні професійних компетенцій фахівців з фізичної та ерготерапії. Зазначається, що в сучасних освітніх програмах підготовки реабілітологів дещо змінюється баланс фундаментальних знань, умінь та навичок з іншими кластерами фахових компетенцій. Такі реалії в освітніх стратегіях характерні для всіх галузей та спеціальностей, оскільки інформатизація та технологізація сучасного суспільства кардинально змінює фундаментальні принципи освітньої підготовки. Залучення до програм з фізичної та ерготерапії технологічних та цифрових рішень потребує нових компетенцій задля їхньої реалізації на практиці та інформування всіх зацікавлених осіб щодо їхньої ефективності. Гнучкі навички покликані забезпечити світоглядно-ментальний, інформаційно-комунікативний та морально-етичний супровід використання традиційних та інноваційних практик в фізичній та ерготерапії. Виокремлюється роль міждисциплінарності у формуванні полівимірності лікувально-реабілітаційної активності. Лінійний підхід до фізичної терапії, який ґрунтувався переважно на відновленні психо-фізичних сил людини поступово втрачає актуальність. Натомість, актуалізується комплексний підхід щодо розробки цілісної освітньої програми підготовки фахівців ерготерапевтів та фізичних терапевтів, яка поєднуватиме лікувальну, соціальну та ментальну реабілітацію. Перспективами наукових досліджень в контексті застосування гнучких навичок майбутніх фахівців з фізичної та ерготерапії є розвиток синергетичних принципів формування освітніх стратегій з цих аспектів. Soft-skills не є даниною модним трендам чи елементом декларативності освітніх програм, наразі – це практично-орієнтовані навички, які інтегровані до алгоритмів роботи фізичного та ерготерапевта.