Вплив децентралізації на економічний розвиток об՚єднаних територіальних громад в Україні - Сідор, Н. Ю.; Хома , І. Б.; Прокопів , М. В.; Марченко, В. В. (Академічні візії, 2024)
У статті був здійснений аналіз сутності територіальної громади як ключового учасника економічних відносин у конкретному регіоні. Визначено, що перебудова територіальної організації влади виявляється ефективним інструментом, що сприяє активізації економічної діяльності та формуванню ефективних стратегій регіонального та місцевого розвитку. В рамках дослідження було проведено розширення наукового та термінологічного апарату, пов'язаного з терміном «об'єднана територіальна громада», і визначено основні фактори, що впливають на її розвиток. Оцінено результати діяльності об'єднаних територіальних громад за різними показниками, такими як середні доходи, місцеві податки і збори, дотаційність бюджетів, а також витрати на утримання апарату управління за їхні власні ресурси. Досліджено функції територіальних громад, виконання яких сприяє регіональному розвитку, і встановлено принципи фінансового забезпечення їхньої діяльності.