Ефективність ризик-менеджменту для суб’єктів господарської діяльності: виклики сьогодення - Йохна, Микола Антонович; Ковалько , Олег Орестович; Мельник, Дмитро Мар'янович (Академічні візії, 2022)
Стаття присвячена питанням ефективності ризик-менеджменту на суб’єктах господарювання. Ефективність функціонування підприємства на ринку визначається тим, наскільки воно досягає поставлених системою управління цілей щодо зниження ризику негативних тенденцій, що впливають на його діяльність і скорочення витрат. Метою даної статті є дослідження ефективності ризик-менеджменту для суб’єктів господарської діяльності та окреслення викликів сьогодення. Визначено сутність систем управління ризиками та сформульовано основні принципи управління ризиками в діяльності суб’єктів господарювання. Проаналізовано сучасні виклики у сфері управління ризиками. У теперішніх умовах, що характеризуються політичною та економічною нестабільністю, діяльність українських підприємств може ускладнюватися різними кризовими ситуаціями, що призводять до неплатоспроможності або банкрутства. Усі кризові явища тісно пов’язані з фінансовими ризиками підприємств, недоліками існуючої системи управління фінансами та відсутністю досвіду управління ризиками. Також проаналізовано розвиток ризик-менеджменту в Україні. Виявлено, що тренд Індустрії 4.0 поширюється в українській економіці. Хоча це є бажаною та очікуваною подією в економіці, учасники господарювання повинні бути готові до ризиків, які можуть стати типовими в майбутньому. А тому, враховуючи важливий характер стратегічного управління, інструменти управління ризиками слід використовувати вже зараз. Встановлено, що ефективність управління ризиками як частини загального менеджменту суб’єкта господарювання визначається його спрямованістю на економічно обґрунтований захист організації від небажаних ситуацій, що призводять до значних втрат і погіршення фінансової рівноваги. Політика управління ризиками є основою стабільного та довгострокового функціонування підприємства. Ідентифікація ризиків, оцінка ризиків (кількісний та якісний аналіз), оптимізація та моніторинг ризиків є складовими ризик-менеджменту. Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні та узагальненні закордонного досвіду управління ризиками в діяльності суб’єктів господарювання.