Інструменти політики розвитку малого бізнесу у сфері зеленої енергетики на сільських територіях - Васильців, Т. Г.; Сарахман, В. М.; Магас, Д. О. (Академічні візії, 2024)
Стаття розглядає актуальну проблему розвитку зеленої енергетики в Україні, з особливим акцентом на сільські райони. Розглядаються переваги зеленої енергетики, включаючи диверсифікацію джерел енергії та позитивний вплив на економіку та навколишнє середовище. Також розглядаються технічні, інфраструктурні та законодавчі виклики, які стоять перед Україною у цьому напрямку. Зазначається важливість інвестицій у цифрову інфраструктуру та освітні ресурси для підтримки сільських регіонів. Досвід Швеції та Фінляндії в галузі дистанційної освіти висвітлює, як інвестиції у цей сектор можуть поліпшити доступність вищої освіти для мешканців сільських районів. Розглядається інтеграція відновлюваних джерел енергії та сучасних технологій для оптимізації інфраструктури сільських районів. Програми з використання акумуляторних батарей та мікро мереж, а також законодавчі ініціативи, спрямовані на підтримку відновлюваної енергетики, розглядаються на прикладі Іспанії. Наголошується на важливості комплексного підходу до розвитку зеленої енергетики у сільських регіонах України, зазначаючи, що інвестиції у освіту, інфраструктуру та інтеграцію систем є ключовими елементами для досягнення сталості та ефективності у цій галузі.