Засади розвитку соціального підприємництва на тлі переходу до економіки спільної участі - Перевозова, Ірина Володимирівна; Обельницька, Христина Володимирівна; Шепель, Тетяна Володимирівна; Неміш, Юлія Василівна (Академічні візії, 2024)
Сучасне суспільство стикається з різноманітними соціальними викликами, вирішення яких потребує нових підходів та інструментів. Один з таких інструментів – соціальне підприємництво, яке поєднує в собі підприємницьку діяльність з соціальною місією. У контексті переходу до економіки спільної участі, де акцент зміщується з централізованого управління на участь громади у прийнятті рішень, соціальне підприємництво набуває особливого значення. Ця стаття присвячена аналізу засад розвитку соціального підприємництва у контексті переходу до економіки спільної участі. Вона висвітлює основні принципи та моделі соціального підприємництва, а також роль цього явища у формуванні нової економічної парадигми. Дослідження робить акцент на потенціалі соціального підприємництва у забезпеченні сталого розвитку та соціальної стабільності. Автори аналізують взаємозв'язок між соціальним підприємництвом та економікою спільної участі, а також розглядають стратегії його розвитку в умовах переходу до нової економічної моделі. В статті проводиться огляд успішних кейсів. У підсумку, стаття вказує на важливість соціального підприємництва як інструменту розвитку суспільства в умовах переходу до економіки спільної участі. Вона підкреслює необхідність підтримки та стимулювання цього сектору, оскільки він є важливим чинником у забезпеченні сталого розвитку та соціальної справедливості.