Кримінально-правовий характер корупційної злочинності - Павленко, Оксана Анатоліївна (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено кримінально-правовому характеру корупційної злочинності під якою розуміється сукупність корупційних злочинів. З’ясовано, що корупційний злочин, як кримінально-каране явище відзначається низкою властивостей. По-перше, умисністю. По-друге, підвищеною суспільною небезпекою, з огляду на те, що вони призводять до значних похідних суспільно небезпечних наслідків, які виходять за рамки правовідносин на які посягають безпосередньо. По-третє, корисливим мотивом. По-четверте, наявністю спеціального суб’єкта вчинення злочинного діяння. По-п’яте, караністю корупційного кримінального правопорушення. По-шосте, кримінальною протиправністю корупційного кримінального правопорушення. По-сьоме, наявністю діяння (дії або бездіяльності), що містить ознаки корупції. Кримінальний кодекс України не наводиться тлумачення поняття корупційного злочину, обмежуючись лише наведенням їх переліку. Відсутній у кодифікації кримінального законодавства і відповідних розділ, що є абсолютно виваженим і правильним кроком з огляду на традицію формування структури кримінального закону та поширення корупційних проявів майже на всі сфери життєдіяльності суспільства. Відзначається кримінальне законодавство також відсутністю у кримінальному законодавстві системного підходу до розуміння корупційних злочинів та відповідальності за них. При цьому, корупційні злочини законодавець поділяє на безумовно корупційні та умовно корупційні. Увагу акцентовано на важливості значення встановлення складу наявності у діяннях, кваліфікованих як корупційний злочин, складу притаманному саме корупційному діянню, для вирішення питання відповідальності особи за вчинення конкретного корупційного кримінального злочину. Зокрема, наголошується на необхідності встановлення об’єктивних та суб’єктивних ознак. Адже лише сукупність усіх передбачених законом ознак складу кримінального правопорушення, різновидом якого є корупційний злочин, може бути підставою для кримінальної відповідальності та відмежування від суміжних складів посягань. Неминучим юридичним наслідком учинення корупційних злочинів має наслідком притягнення винної особи до кримінальної відповідальності, правовою формою якої є санкція кримінально-правової норми, в якій визначається вид та міра покарання.