Конкурентоспроможність учителя і фактори, що на неї впливають - Семеніхіна, Олена Володимирівна; Удовиченко, Ольга Миколаївна (Академічні візії, 2024)
У статті актуалізується проблема конкурентоспроможності вчителя та аналізуються фактори, які впливають на неї. Використано теоретичні методи (аналіз, узагальнення і систематизація наукових результатів, пов’язаних із конкурентоспроможністю) для виявлення зовнішніх і внутрішніх факторів, які впливають на конкурентоспроможність вчителя. Для аналізу наукових результатів використано наукометричну базу Webofscience. До уваги бралися публікації не старіше 5 років як результат пошуку за ключовим словом «competitiveness». Обґрунтовано вплив факторів особистісних (розвиток творчого мислення, психічного здоров’я, емоційного інтелекту вчителів, здатність адаптуватися) та зовнішніх (багатомірність цифрових технологій, урахування у програмах підготовки учителів підприємницької компетентності вчителя та якісної організації практик, міцні зв’язки у тріаді «Громада-Школа-Університет», багаторівнева система підтримки, Інтеграція науки та інновацій).