Підготовка слухачів мовних курсів до міжкультурної комунікації: особливості навчання дорослих іноземної мови - Щербина , Олена Олександрівна; Полодюк , Мар’яна Миколаївна (Академічні візії, 2024)
У статті розглядаються основні соціально-психологічні передумови, що впливають на формування іншомовної соціокультурної компетенції у студентів мовних курсів у Воєнній академії імені Євгенія Березняка. Наводяться приклади на основі суспільно-політичних аудіо- чи відеосюжетів, які залучають мотиваційно-емоційну сферу слухача через реалізацію особистісно-діяльнісного підходу до вивчення іноземної мови. Такий підхід допомагає поступово долати труднощі у вивченні автентичного матеріалу для адаптації до професійно орієнтованої лексики, що сприяє успішному формуванню іншомовної професійно орієнтованої компетентності слухачів. У статті також висвітлюється питання забезпечення цілісності навчання всіх видів мовленнєвої діяльності на основі комунікативної моделі. Наголошується на необхідності подальшого дослідження, конкретизації та адаптації задекларованих комунікативного та особистісно-діяльнісного підходів до навчання іноземних мов дорослих з урахуванням підготовки та використання навчальних матеріалів відповідно до тематики для формування іншомовної професійно орієнтованої соціокультурної компетенції слухачів. Обговорюється також структура навчального матеріалу з іноземної мови, розроблена на основі потреб професійного іншомовного спілкування та рівнів соціокультурної взаємодії. Ця структура втілює основні принципи навчання та створює квазіпрофесійні комунікативні ситуації. Блоки навчальної дисципліни містять такі змістові компоненти, як адаптація до перебування в країні мови, що вивчається, професійна діяльність, політичне та культурне життя країни мови, що вивчається. У статті проведено аналіз особливостей навчання іноземних мов слухачів крізь призму комунікативного підходу з опорою на мотиваційно-емоційну сферу та виокремити ті аспекти організації навчання, які позитивно впливають на формування іншомовної комунікативної компетентності слухачів.